Dimitrie Cantemir

Este, oarecum, ironic ca Republica Moldova să experimenteze deplinătatea exercițiului Libertății ȘI Democrației în 5 noiembrie. (memorare)

Este și mai ironic ca reamintirea evenimentului să o facă MID și să nu aud un cuvânt despre el în spațiul românesc. Ah, am uitat că avem evenimente MULT mai serioase la ordinea zilei: fiica mamei și CAȘ-ul fabulistic

Ah, Cantemir… Singura ȘI marea lui vină este că a fost anti-român: îi plăcea învățătura…

De altminteri moldovenii nu numai că nu sunt iubitori de învăţătură, ci chiar le e urâtă aproape la toţi. Chiar şi numele meşteşugurilor cele frumoase şi ale ştiinţelor nu le sunt cunoscute. Ei cred că oamenii învăţaţi îşi pierd mintea şi atunci când vor să laude învăţătura cuiva, zic că a înnebunit de prea multă învăţătură. Despre lucrul acesta moldovenii vorbesc fără cuviinţă zicând că “învăţătura este treaba popilor; pentru un om de rând este de ajuns dacă ştie să citească şi să scrie, să-şi scrie numele, să-şi treacă în condica lui un bou alb, negru şi cu coarne, caii, oile şi alte dobitoace de povară, stupii şi orice alte lucruri de acestea; toate celelalte sunt netrebuincioase”.

BTW:

Vroiam să zic un comentariu, dar m-am abținut: nu vroiam să-i necăjesc pe ROMÂNII pe care AS îi reprezintă. Era cam așa:

Românii?! La alba-neagra, firește. Românii-România fiind, după cum bine știți, o impostură: o artificialitate rudă bună cu Ucrainenii-Ucraina. Impostură pornită de cei care “la Paris învață”, trimiși acolo de părinții lor căzuți în fascinația eleganței franțuzite a Kiselefului. Eh, Domnule Profesor, Românii au uitat cu bucurie cine sunt, încă de dinainte de a se dumiri cine sunt.

Acuma nu zic să desființăm România și românii: ceea ce s-a făcut, să fie primit! Dar ignorarea trufașă a istoriei nu ne duce decât la decizii suicidare. Nu că le-ar păsa prea mult românilor

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

2 Responses to Dimitrie Cantemir

  1. Ari says:

    Ideile prezentate mai sus vă „instalează” nu numai printre cele mai bune bloguri pe care le citesc, dar și printre autorii care – CLAR – au ceva în cap, dar, adesea, sunt prea comozi s-o exprime! Nu întotdeauna vă expuneți gândurile, ceea ce îmi displace profund! Dar atunci când o faceți, demonstrați că sunteți PERFECT ancorat în realitate! Și că vă mai duce și mintea! NU vă laud degeaba, ci doar în momentul când o meritați! 🙂 🙂

    Câtă vreme Ravnopravie și alte partide/mișcări/organizații (opoziția PAS într-un cuvânt) au fost excluși de la alegeri, NU se poate vorbi despre democrație, libertate și alte asemenea utopii. Teoriile astea fanteziste au reprezentat unelte de sclavizare, de înrobire (ca și praf în ochii naivilor) de foarte multă vreme. Autoritățile basarabene vor face presiuni mult mai serioase de acum înainte și vor persecuta opoziția, deoarece echipa pro-prezidențială crede că ratingul său a scăzut dramatic nu din cauza demersurilor eșuate în diverse domenii ale inutilei fete bătrâne ce ocupă scaunul prezidențial, ci pentru că agenții de la Kremlin intervin constant în politica țării. Consider că apariția fricii în societate și măsurile punitive se vor intensifica.

    Actualul guvern asociază orice greșeală de calcul strategic cu activitatea agenților de la Kremlin. Îmi amintește de anii 1930, în URSS, când se căutau dușmanii poporului, iar acum – agenți ai Kremlinului, care, se presupune, își aruncă toate resursele în subminarea regimului „democratic” al Maiei Sandu. Să fim serioși! Muierușca e imbecilă! Majoritatea populației din țară se pronunță ÎN FAVOAREA relațiilor constructive cu Federația Rusă, apoi mulți moldoveni trăiesc în Rusia, sute de mii dintre ei lucrează acolo. Nimeni nu are nevoie de o pauză în relațiile cu Moscova, doar nebuna din fruntea statului, care-i manipulată și îndoctrinată de către vestici.
    Partenerii ei occidentali sunt încrezători că guvernul pro-european Sandu poate organiza alegeri doar cinstit și în conformitate cu toate normele legale. No shit, să citez un admin simpatic mie! Pe de altă parte, însă, au închis ochii la nelegiuirea flagrantă: persecuția opoziției, îndepărtarea partidelor de la alegeri, lupta împotriva libertății presei (închiderea canalelor de televiziune rusești).

    Una peste alta, sper să existe cât mai multe coaliții de forțe constructive în consiliile raionale și să se colaboreze cu Tiraspolul pentru pace și stabilitate. Vor trebui să se unească, să facă front comun împotriva mimozei ăsteia soroșiste, altfel în 2024 o vom revedea pe Maia Sandu în scaunul prezidențial, în vreme ce Rep. Moldova va fi distrusă sistematic, până la extincția finală.

    Nu-s la zi cu știrile d-șoarei – fiica mamei – habar n-am de individă și nici nu dispun de chef să mă informez! NU agreez ifosele, nici zlătarele astea maneliste fătate după revoluție, care se cred profunde, erudite, rafinate intelectual. Mulțam, zic pas!

    Dimitrie Cantemir, DA! – „Un filosof între regi și un rege între filosofi”- așa îl caracterizau pe Cantemir, prin secolul al XVIII- lea, membrii Academiei de Științe din Berlin. Noroc cu marele Iorga care l-a repatriat, altfel, nici dvs. și nici alții nu-l mai aminteați! 🙂 Iar fiică-sa, Maria, îl întrecea în înțelepciune, fiind nu numai filosoafă și poliglotă, dar și-un astronom renumit. Manuscrisele lui Cantemir nu pot fi comparate în istoria României decât cu cele ale lui Mihai Eminescu. Așa că, DA, cu el sunt TOTAL de acord!

  2. Ari says:

    Cât despre români și România, NU vă dau dreptate! Doar un punct de vedere: „dar, am avut un vis, acum câteva nopți… Se făcea că toată Europa ardea cu flăcări mari. Când, iată, steagul cu cap de lup al dacilor, roșu, galben, albastru trece peste văpaie. Ca prin minune flăcările se sting, natura înverzește, izvoarele susură în Soare. Ce să fie, Doamne? Iarăși o să fim pavăza Europei? Noi, cei mai viteji și drepți? Așa cum spunea Herodot, că alții nu suntem decât tot cei de acum două mii de ani, sigur, cu adaosuri de ici de colo, că altfel nu ar fi fetele noastre așa de frumoase, popoarele de sinteză sunt formate din oameni frumoși și rezistenți.

    Nu vă mai luați după cucuvelele care ne plâng de milă și ne fac cum le vine mai bine. Suntem lupi! De ce ne-au vrut să le muncim în toată Europa? Că ei în Occidentul lor nu mai erau capabili, niște degenerați triști. De asta vor să umple Europa de musulmani, dar s-au înșelat. Lăsați-i pe clovnii de alogeni care s-au suit în fruntea statului, nu le mai dați atenție, sunt niște clovni triști. Mă uit cu speranță și respect la tineretul care se luptă cu sistemul, lupi tineri și cu colții lungi.

    Arhiva de sub Sarmisegetuza oferă mărturia cea mai palpabilă a ceea ce am fost și încă mai suntem (unii dintre noi) ca popor. Știu despre gigant, despre lespedea de aur, despre tăblițe și scrieri dacice nedescifrabile, despre tuneluri pe sub munți și comorile sacerdoților. Le știu pe toate și încă și mai multe, nu uitați ca tata a fost istoric și cel care a făcut muzeele în România. Lucrurile acestea și altele și mai și s-au petrecut la noi în casă. Fiecare dintre aceste legende ascunde un sâmbure de adevăr. Toată lumea exagerează, peste tot în lume, când este vorba de moștenire, de patriotism, de ce nouă ne este interzis? Sigur, eu cam râd, mă distrez, admir fantasticul literar și imaginația celui care a produs legenda respectivă, dar acest lucru este necesar. Și acum revin la vorba înțeleaptă a masonului care a trecut pe la mine în weekend: păcatul este iertat, dacă nevoia este superioară”. S-aveți o zi minunată!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

19 + four =

I accept the Terms and Conditions and the Privacy Policy

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.