IVS

Când am timp citesc câte ceva din MIA. Zilele trecute am citit câteva texte din IVS. Iată unul de esență. Iată altul despre Troțki. Și încă unul de esență. Și încă unul despre Troțki. Și încă. Despre Buharin. Despre probleme economice.

Contrar imaginii general-prezentă azi (și ieri…) de “tiran agramat însetat de sânge” vedem un conducător extraordinar, prin puterea de muncă și de înțelegere. Probabil că o comparație cu Marele Satan actual este potrivită.

Fără să avem informații detaliate despre acea perioadă (informații reale), putem intui următoarele:

  • 1917, și apoi războiul civil;
  • industrializarea forțată, și colectivizarea forțată;
  • victoria in al doilea război mondial;
  • “refacerea” URSS după război;
  • menținerea “parității” cu “lumea liberă”;
  • “condamnarea” “stalinismului” de către Hrușciov;
  • Gorbaciov, și apoi Elțîn;
  • Putin (Marele Satan).

Întrebarea firească este: “Cum?”. Și: “Cine?”.

Nu avem răspunsuri clare. Putem doar intui.

Putem intui că, așa cum vedem cu ochii noștri, acum, ce se întâmplă în materie de “informație istorică”, așa a fost și în trecut.

(Ieri seară, la Radio România Cultural, două emisiuni. Una cu o tânără care a ajuns să beneficieze de sistemul universitar american, explicându-ne despre “fake news”, “troli”, și “bula de radicalizare” facilitată de internet. Alta cu un profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă a UBB din Cluj, încercând să ne aburească cu varianta oficială despre “tomosul” privind Ucraina, deși, profesor fiind, știa bine despre ce este de fapt vorba. Mi-a plăcut cum plângea de mila minorității românești din Ucraina, lovită nedrept de legea privind învățământul în Ucraina, lege care, firesc, este destinată a fi împotriva rușilor. Da, da: untermensch; ziși și “obiele împuțite”.)

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

nineteen − 13 =

I accept the Terms and Conditions and the Privacy Policy

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.