Colectiv

Ieri, toate știrile au fost despre colectiv. Marșul chitarelor:

Ora 19.30: Peste 2.000 de persoane au pornit, marţi seară, într-un marş de comemorare a victimelor din clubul Colectiv. Oamenii au aprins torţe şi merg către Clubul Colectiv în ritmuri de chitară.

Peste 2.000 de persoane, potrivit unor surse, au pornit în marş către Clubul Colectiv, în linişte, pentru a le aduce un omagiu victimelor incediului din 30 octombrie 2015. Oamenii au aprins torţe şi merg în ritmuri de chitară către Club, ţinând în mână flori, lumânări şi drapelul României.

Mai jos:

Ora 19.00: Peste 100 de persoane participă, marţi seară, la marşul de comemorare a victimelor din clubul Colectiv, pentru a arăta că nu a fost uitată ziua de 30 octombrie 2015. Oamenii spun că tragedia a devenit un simbol, deoarece atunci s-a strigat pentru prima oară „Corupţia ucide”.

Și:

Peste 100 de persoane se află, potrivit organizatorilor, în Parcul Unirii din Capitală, pentru a participa la marşul de comemorare victimelor tragediei din clubul bucureştean Colectiv. Oamenii au adus flori şi vor aprinde torţe, pentru a arăta că nu a fost uitat momentul 30 octombrie 2015.

„Nimic nu s-a schimbat. Ar trebui să se schimbe radical sistemul, care este terminat la ora actuală. Să facă spitale, să se bage aparatură. Există aparatură nefolosită. Avem mult de învăţat. Trebuie să ne mai şi trezim. Şi să plece guvernanţii care nu au făcut nimic. După cum se vede, au trecut trei ani de la Colectiv, nu s-a făcut nimic, nu s-au găsit vinovaţii. După părerea mea, sunt responsabili patronii Clubului care nu aveau autorizaţie, clubul nu a fost construit cum trebuie. Şi autorităţile au o parte din vină, poate chiar mai mult. Aici comemorăm trei ani de la Colectiv. Nu i-am uitat, nu îi vom uita, vrem dreptate şi să se trezească românii care încă dorm”, a declarat Denisa.

Mai jos:

O altă femeie a venit în semn de solidaritate cu o mamă care şi-a pierdut copilul în incendiul de acum trei ani.

„Sunt cunoştinţă cu o mamă care şi-a pierdut băiatul în Colectiv. Justiţia să fie independentă şi să-şi facă datoria. Dacă avem justiţie indepedentă, putem avea încredere că dosarele Colectiv, Mineriada, Revoluţie, 10 august se vor soluţiona. Îmi place să spun că instituţiile statului sunt o salată de boeuf, iar justiţia este maioneza. Dacă maioneza se taie, nu mai avem salată. Autorităţile sunt vinovate pentru că s-au dat şpăgi, s-au dat autorizaţii de funcţionare fără acoperire, nu au fost controale. (…) Tragedia este un simbol, e momentul când am strigat Corupţia ucide. Şi într-adevăr ucide. În seara asta nu se strigă, ci mergem să ne întâlnim cu ei, cu cei care sigur ne văd de undeva, de acolo”, a declarat Teodora Vlad.

Prietenul nostru, Radu Banciu:

”Nu PSD ca partid a ucis acești oameni, dar societatea și mai ales clasa politică au un rol important. Societatea pentru că nu are solidaritate, nu are spirit civic. A fost atunci ieșirea în decor a Bisericii Ortodoxe Române în cel mai jalnic mod, ea reprezentând practic societatea românească, pentru că nu toată lumea avea ocazia să se exprime la televizor. Iar clasa politică pentru că n-a făcut nimic de atunci și până acum și n-o să facă niciodată nimic pentru nimeni. 

Nepăsarea clasei politice exista și atunci. Vă aduceți aminte cum vorbea Piedone, primarul Sectorului 4, cum vorbea Victor Ponta, care și-a dat demisia cu Guvernul, dar nu-l durea nici în cot. Că dacă-l interesa, ar fi părăsit scena politică definitiv. 

Toți politicienii aflați atunci la putere sunt criticabili, iar cei care au avut de suferit îi vor ține minte toată viața. Aceste răni nu se vor cicatriza niciodată, dar peste ele o să vină altele și altele deoarece societatea nu s-a schimbat cu nimic.

De asta strigătul de disperare al unei mame, care îndeamnă foarte corect ”fugiți din țară cât mai puteți!”. Noroc că oamenii chiar fug din țară. Dacă ai posibilitatea, fă-o! Pentru că țara nu te merită în niciun fel și nu-i datorezi României nimic!”, a afirmat Radu Banciu.

Tot labeunu:

Eugen Iancu, tatăl lui Alexandru, care a pierit în incendiul de la ”Colectiv”, a povestit cât de greu îi este, după pierderea suferită, să constate că nimic nu s-a schimbat și că statul nu a învățat nimic din această cruntă lecție.

Alexandru Mihai Iancu, un tânăr de 22 de ani, a murit pe 21 noiembrie 2015, după ce s-a luptat pentru viața lui la Spitalul ”Sf. Ioan” din București, amintește Digi24. A murit cu 5 bacterii nosocomiale.

”E cea mai mare tragedie cel puțin din ultimii 25 de ani. Să vezi că după 3 ani schimbările sunt minime e mai dureros decât pierderea suferită iniţial.

Am avut discuții serioase cu medici din România și am fost la discuții cu profesori universitari, specialiști în arsuri și din Europa. Cei din afară mi-au spus toți: malpraxis, pentru că un copil cu arsuri declarate de 28%, în realitate nu știm cât, dar privind dosarele celor care au plecat în străînătate unde scria 50 și în realitate aveau 35. La noi s-au umflat cifrele. A fost o greşeala. N-o pun pe seama medicilor. Îi acuz că n-au avut curaj să iasă în față, după ce i-au stabilizat și să spună: ”nu e adevărat, în realitate nu avem de toate, dacă îi ții în spital, mor”. Rolul medicului e să salveze viaţa, nu să muncească 3 zile nedormind. Pentru că atunci doar Dumnezeu îi poate ajută pe pacienți”, a declarat Eugen Iancu, citat de Digi24.

Tatăl îndurerat și-a amintit și de minciunile spuse de autoritățile române, minciuni care au dus, în final, la moartea altor tineri: ”Nu există dosarul intervenției din acea noapte, care a fost o catastrofă. Și nu există dosarul spitalelor, unde au murit 36 de copii. Conducerea Ministerului Sănătății declara că avem de toate, a blocat plecarea, pentru că sâmbătă dimineața era dispoziție clară: nimeni nu e transportabil”.

”Uneori îți vine să râzi, uneori să le dai cu ceva în cap, să te duci peste procurorul-șef, peste instituție, să-i dai foc. Oriunde în lume, fără justiție nu poți face ordine. Nu ai justiție, ai dezastrul pe care îl avem în țară. Principala entitate coruptă e justiția. Când o să facem ordine în justiție, nu cum se dorește acum, pentru acum se dorește doar schimbarea puterii asupra justiției. Când vom avea procurori și judecători independenți, vom avea o curățenie în toate domeniile”, a mai spus Iancu.

De asemenea:

”Singura mea speranță în afară de problemele juridice, ar fi să se schimbe ceva în țara asta, în bine. Nu s-a schimbat nimic, nici în sistemul de intervenții, nici în sistemul medical, dimpotrivă, parcă toate se prăbușesc. Dacă analizează cineva sistemul medical din perioada ”Colectiv” și cea de azi o să constate că e în prăbușire. Nu știu de ce. De ce se întâmplă acest lucru și de ce oamenii acceptă. Asta e marea mea problemă, oamenii nu trebuie să accepte lucruri de neacceptat”, a declarat Jean Chelba, pentru Digi24.

Și:

Ioana Geambașu a murit la doar 18 ani. A supraviețuit incendiului din clubul Colectiv, dar a fost răpusă de o infecție pulmonară luată din spital. Mama sa povestește acum că singurele repere ale săptămânii pe care le mai are sunt zilele de sâmbătă, când se duce la mormântul Ioanei.

”Dacă e tot să aleg ceva bun din nenorocirea asta, mi se pare că Dumnezeu a pus-o pe Ioana la adăpost de o viață și o țară care nu o merită. Mă mir că m-a ales pe mine ca mamă. Sunt onorată că am avut un asemenea copil. Îmi e foarte dor de ea și nu știu ce să fac ca să merit reîntâlnirea, și eu sunt pe o orbită care se îndepărtează de momentul de acum 3 ani, mă agăț de viața de zi cu zi. E adevărat că pentru mine reperele săptămânii sunt zilele de sâmbătă, mă duc acolo unde odihnește, la Ghencea Militar, acum urmează moșii de iarnă, pe 10 voi face pomenirea, ea a adormit pe 16, viața noastră are alte repede și lunare și orare și…

Ce e frustrant e că în spitale se moare în continuare de infecții intraspitalicești, că decidenții noștri politici au alte priorități”, a declarat, pentru Digi24, Ruxandra Geambaşu, mama Ioanei.

Și, încă o tragedie:

S-a dus Smaranda.

A plecat în lumea zânelor cu păr de soare, lăsându-ne la fel de ticăloși, neputincioși, meschini, indiferenți, sinecuriști mărunți și în genunchi.

Țara asta nu i-a dat nicio șansă!

Țara asta proastă care găsește mereu milioane pentru referendumuri, pomeni și catedrale, iar pe cei mai nevinovați dintre oameni îi trimite la moarte!

Roxana, mama greu încercată a îngerului, pur și simplu nu am cuvinte…‘, a fost mesajul publicat de Camelia Tabacu pe contul său de Facebook.

Mama Smarandei a anunțat pe rețele de socializare că trupul fiicei sale va fi depus la Capela Bellu și înmormântarea va avea loc marți, la ora 12.

Smaranda a suferit de cancer, iar familia sa a încercat să o salveze. În primăvară lucrurile păreau să meargă bine pentru adolescentă, dar recent starea sa a recidivat și în cele din urmă trupul său a cedat.

Avem și emblema:

Ziare.com “pune punctul pe i.

Filosoful Mihai Șora:

21:44 – Circa 500 de lumanari au fost aprinse marti seara pe platoul din centrul Zalaului sub forma a 65 de “cruci de lumina”, in memoria victimelor tragediei de la Colectiv, de la care se implinesc trei ani, potrivit Agerpres.

21:15 – Filosoful Mihai Sora a venit si el in fata fostului club Colectiv sa aprinda o lumanare.

“Dragi prieteni,
daca vedeti arteziene tricolore zburand voios spre cer, sa stiti ca nu sunt pentru victimele de la Colectiv; sunt libatiile preliminare pentru ziua de 1 decembrie.
La Piata Unirii din Bucuresti.
P. S. Mai sunt, de asemenea, garduri si testoase (pe care le cunosteam deja, din alte imprejurari) . Si se aude, din cand in cand, imnul national”, a scris el pe Facebook.

Și:

Oamenii au aprins 65 de torte, simbolizand numarul celor care au murit in tragicul incendiu, si au avut cu ei o cruce mare alba de panza pe care scria Colectiv, transmite corespondentul Ziare.com.

Mii de flori si candele au fost aprinse in piateta din fata fostului club Colectiv.

22:42 – Victimele Colectiv au fost comemorate si in fata Ambasadei Romaniei la Paris.

22:12 – In Piata Bucur au mai ramas cateva sute de persoane. In piateta din fata fostului club Colectiv a fost construit un adevarat altar cu pozele celor 65 de tineri decedati. Au fost depuse mii de flori si candele.

21:44 – Circa 500 de lumanari au fost aprinse marti seara pe platoul din centrul Zalaului sub forma a 65 de “cruci de lumina”, in memoria victimelor tragediei de la Colectiv, de la care se implinesc trei ani, potrivit Agerpres.
21:15 – Filosoful Mihai Sora a venit si el in fata fostului club Colectiv sa aprinda o lumanare.

“Dragi prieteni,
daca vedeti arteziene tricolore zburand voios spre cer, sa stiti ca nu sunt pentru victimele de la Colectiv; sunt libatiile preliminare pentru ziua de 1 decembrie.
La Piata Unirii din Bucuresti.
P. S. Mai sunt, de asemenea, garduri si testoase (pe care le cunosteam deja, din alte imprejurari) . Si se aude, din cand in cand, imnul national”, a scris el pe Facebook.

21:07 – Peste 100 de persoane au participat, marti seara, la Monumentul Memorandistilor din Cluj-Napoca la comemorarea a trei ani de la tragedia din clubul Colectiv. Oamenii au depus flori, au aprins lumanari si au tinut uni moment de reculegere in memoria celor 65 de victime ale incendiului, informeaza Mediafax.

20:55 – La “Marsul Chitarelor” participa si Tudor Chirila. “Colectiv. Sa nu uitam”, a scris el pe Facebook. Numarul celor prezenti a ajuns la 4.000.

20:10 Manifestantii au ajuns, cu flori si lumanari, in locul unde se afla Clubul Colectiv.

Avem și pe Aghiuță:

“Ceva i-a ucis. Nu vreau sa rascolesc durerea familiilor acelor copii, dar nu cred ca lucrurile sunt limpezi. Nu stiu daca pentru dumneavoastra sau pentru toata populatia Romaniei ceea ce s-a intamplat acolo este clar”, a spus Dragnea.

Oh, ba da, domnule penal: totul e cât se poate de clar! “M#ie PSD!”

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

five × four =

I accept the Terms and Conditions and the Privacy Policy

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.