Colapsologhia

Ieri și alaltăieri am citit din blogul Orlovului. (M-am făcut patreon de doi dolari juma’.) Conceptual continuity este colapsul civilizației stârnite, și fundamentate, de/pe combustibili fosili. Capitalismul (ca ideologie și epocă istorică/orânduire socială) este întemeiat pe combustibilii fosili. Revoluția industrială (1.0, 2.0, 2.5) este bazată pe combustibilii fosili.

Sursele alternative de energie? Sunt o glumă. Cu excepția energiei nucleare.

Rusia este “stăpână” pe combustibilii fosili și pe energia nucleară pentru viitorul previzibil.

China? China este în simbioză cu Rusia.

Comunitatea internațională? Este o bulă în bulă în bulă. Care se gonflează în mod accelerat. Va pușca? Cu siguranță. Când? Nu putem spune exact, dar toate semnele sunt aici.

Noi? Noi suntem “periferia”. Periferia cui? Cultural, a Imperiului Roman, creștin. Aspirațional, a Imperiului Carolingian, franc (iudeo-creștin). Dramă? You bet!


Este interesant cum toată presa încearcă să își servească (și să își țină captivă) doar audiența țintă pe care o are. O audiență frustrată, care își “oblojește” frustrările în propaganda zilnică. Este un fel de: știm că avem/aveți nevoie de minciuni pentru a vă simți bine; vă mințim pe săturate; dacă cumva constatați că minciunile sunt lipsite de realitate (!), sulfuroșii au confiscat/manipulat realitatea.

Este interesant cum în toată presa se mestecă aceleași minciuni. Constant.

Azi m-am uitat și la Radu Tudor, și la Cristian Pârvulescu + Cosmin Prelipceanu. Aceeași senzație de gunoi în descompunere.

Nu, nu poate fi altfel. Este “cultul personalității” de dinainte de ’89. Doar că, parcă, duhoarea e mai greu suportabilă. Măcar atunci aveai pe cine/ce da vina…


Știam că Orlovul locuiește în Statele Unite. Nu știam că s-a întors în Rusia.

Obiectivul lui este să fie pregătit pentru colaps. Acesta este sensul colapsologhiei.

Câteva dintre articole sunt despre “slavă iresponsabilității”. Esența este că nu poți fi responsabil pentru lucrurile pe care nu le poți controla. Responsabil este să supraviețuiești, controlând, responsabil, lucrurile pe care le poți controla. Este alfa și omega.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

20 − 15 =

I accept the Terms and Conditions and the Privacy Policy

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.