Varii

Da, au trecut 2 luni de la 10 august: lovitura de stat este eșuată. Victimizații nu-și pot reveni: nu înțeleg că Dragnea nu este Năstase.

Noroc că, “în lipsa oricărei forțe politice credibile” USR “este pregătit de guvernare”. LOL! (Dacă n-ar fi de plâns.)

Nikki Haley demisionează. Uau! Mă obișnuisem să mă delectez cu aparițiile ei publice.

Iată și esența PSD-ismului, articulată cu subiect și predicat:

Dumitru Bortun explica de ce a ramas PSD atatia ani cel mai mare si mai puternic partid din Romania: pentru ca functioneaza pe baza de clientelism, pe “setea de putere si lacomia cinica a unora si pe obsesia foloaselor necuvenite a altora”, intr-o societate in care, in absenta moralei crestine, “folosul necuvenit este considerat o distinctie, nu un motiv de rusine si de oprobriu public”.

Bravos, nene: ne-ai luminat!

Războinica luminii ne rupe în parafraze:

Intrebarea care bantuie societatea este daca va pica sau nu Dragnea.

Ca să ne mai calmăm un pic: aici și aici.

Până să ne occidentalizăm noi, românii, se pare că îi orientalizăm noi pe vienezi: AKH. LOL!

Desigur: MS la brutărie! LOL. Și: LOL!

Ei, da: luați de la Cărtărescu! Cum, mă?! Cu sapa?! LOL!

Una dintre discuțiile despre BOR în contextul post-referendum este cea sumarizată în “Ar trebui ca Patriarhul să-și dea demisia!”. Desigur, LOL! Iată creuzetul cu aberații:

Patriarhul Daniel (foto), conducatorul Bisericii Ortodoxe Romane, a dorit sa obtina validarea referendumului pentru modificarea Constitutiei, dar nu a reusit. Uriasa organizatie religioasa a primit, in urma invalidarii referendumului, confirmarea ca pierde influenta in randul opiniei publice.

Ramane un mister de unde provine aceasta respingere de catre reprezentantii Bisericii a valorilor occidentale, considerandu-se amenintati de apartenenta Romaniei la Uniunea Europeana si NATO.

Sublinierile cu roșu sunt ale mele. Este o ignoranță țipată cu siguranța “găsitorului formulei magice”. Ea, “formula magică”, fiind VALORILE OCCIDENTALE. Deși adevărul este citat în articol:

“Demersul Coalitiei pentru Familie a aparut ca o necesitate in conditiile in care de peste tot din lume veneau semnale ingrijoratoare. De aceea, putem spune ca reactia Coalitiei pentru Familie si votul care va urma la referendum este un raspuns la un fenomen global ingrijorator.

Acest fenomen global ingrijorator priveste desacralizarea lumii, secularizarea societatilor omenesti si, implicit, desacralizarea a tot ceea ce Dumnezeu a binecuvantat. Fenomenul global la care fac referire este unul ateu, care se comporta ca si cand Dumnezeu nu ar exista si care lucreaza ca atare“, a declarat intr-un discurs Preasfintitul Parinte Sofronie, episcopul Oradiei, la un eveniment sustinut in data de 27 septembrie, la primaria orasului. (– sublinierea mea cu roșu)

el este ininteligibil pentru autor. Căci dacă ar fi, articolul nu ar exista. Dar… articolul continuă în aceeași notă, pentru a se încheia cu concluzia inevitabilă:

Biserica Ortodoxa, dupa acest eveniment, se contureaza si mai mult ca fiind o entitate care nu va evita nici pe viitor implicarea politica. Declaratiile reprezentantilor sai arata ca Biserica nu va renunta la sustinerea unor actiuni prin care sa incetineasca sau sa blocheze o integrare profunda a Romaniei in cultura occidentala. (– sublinierea mea cu roșu)

Desigur, de-aia nu suntem noi oameni (albi): din cauză de BOR!

Dintre multele “analize” post-referendum, aceasta este exemplară prin suma de direcții greșite în care conduce analiza. Iată concluzia:

Declansat de Coalitia pentru Familie, o asociatie neguvernamentala, sustinut de Biserica si de trei partide politice (PSD, PNL, PMP), a fost respins de alegatori, acestia creand un nou context politic, in care Biserica nu va mai avea importanta de pana acum.

Cum este firesc, Biserica nu este partid politic, nu este ONG, nu este organizație civică; nu este actor politic, nici măcar civic! Biserica, dacă e să vorbim secular, este, cel mult, un actor cultural. Desigur, esența Bisericii este în alt context existențial decât cel secular.

Marele nostru filosof (!) Șora, premiat în Parlamentul European pentru că este European. O gândire, viziune și simțire profundă. Iată Europa (și noi):

Se vorbeste despre doua Europe, despre o Europa concentrica, cu un nucleu de state dure, la care se adauga alte state ce graviteaza sau despre o Europa cu doua viteze. Credeti ca este valida aceasta discutie? Este legitim sa vorbim din nou despre o Europa a Vestului si una a Estului?

Europa Estului nu este adevarata Europa. Poate fi o tara imensa, cu un potential extraordinar, inclusiv pe plan cultural, dar nu e Europa. Europa este Renasterea – care prin Est nu a trecut -, si este cultura care a izvorat dupa Renastere.

De pilda, in cazul Romaniei, se vede ca nu a beneficiat de unele momente-cheie pentru cultura europeana, cum ar fi Renasterea, de care ati amintit? Este acesta un decalaj pe care l-am acoperit?

Este in orice caz un decalaj pe care ne-am fortat, cu buna credinta si cu entuziasm, as spune, sa-l acoperim.

Cum arata Europa din Romania astazi?

Cred ca exista romani europeni, mai multi decat ii putem numara pe degete. Ei se manifesta, atat in tara, cat si in Europa insasi, pe planuri diverse: stiintific, cultural, filosofic.

Eh, da: Soiuz. Desigur, știrile, ca de obicei, vin de la Reuters, BBC, NASA… deși lansarea (și aterizarea) a fost făcută de Roscosmos în Kazahstan. Ah, și cine e pe canapea lângă cosmonautul american? Sancționatul?! Horror! Pure horror! Desigur, NASA nu va mai folosi tehnologia învechită și barbară Soiuz; nu, nu! (Cum de-au făcut-o până acum?! Eh, mașinațiile sulfuroase ale GRU, KGB, Marele Satan!) — SpaceX!

Să ne distrăm și cu RT: moderator, Aspen România și German Marshall Fund! Între timp – #WEARENATO! (Cum?! Credeam că falimentul este al stației de benzină care se pretinde țară! Care produce – și trăiește – doar din petrol; și cum prețul petrolului a scăzut… Pardon?!)

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

9 − 3 =

I accept the Terms and Conditions and the Privacy Policy

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.