Ioan Stanomir

Ioan Stanomir, contributorul nostru cu mare anvergură morală și intelectuală, ne prezintă Lumea Rusă, apud Vladimir Vladimirovici. De pus la insectar.

Lumea rusă a lui Putin : barbarie şi crimă organizată

Eliberarea Hersonului este începutul sfârşitului lumii ruse pe care o promitea putinismul în februarie 2022. Arhitectura acestui nou imperiu, menit să egaleze tăria de granit a  statului lui Stalin, este pe cale să se fisureze. Unul dintre teritoriile  smuls  prin  rapt pirateresc Ucranei cunoaşte, în fine, emanciparea de sub jugul ocupaţiei ruse.  Simulacrul de referendum, celebrat la Kremlin, este deja istorie.

Rusia lui Putin îşi dezvăluie, din ce în ce mai limpede, autentica ei natură- un amestec de  corupţie endemică, autocraţie şi  crimă organizată. Regimul care durează de mai mult de două decenii se află la  un capăt de drum. Mai devreme sau mai târziu, complicii lui Putin îl vor elimina pe cel care, din tiran temut, devine o piedică în calea  ascensiunii lor către puterea absolută.

Războiul din Ucraina a accelerat, dramatic, acest proces de expansiune al crimei organizate. În absenţa  unei armate care să susţină agresiunea, milţiile private cecene şi grupările de mercenari sunt imaginea Rusiei lui Putin.  Impunitatea cu care acestea  acţionează este semnul unei mutaţii ce va modela  destinul Rusiei, în circumstanţele ce vor urma căderii dictatorului.

Căci   autocraţia lui Putin a eliminat, programatic şi premeditat, orice alternativă politică şi a redus naţiunea rusă la o masă amorfă de  supuşi incapabili de reacţie civică. Mai mult decât oricând după 1991, puterea se confundă cu un tiran şi cu clica lui. Iar  în jurul acestora se află instrumentele mafiote  care le  sunt indispensabile.

Dincolo de grotescul sanguinar, cariera acestui criminal  stăpân al Ceceniei ilustrează  patologia putinismului. Autonomizarea  lui Kadîrov este grăbită de  lărgirea spaţiului de manevră care i se oferă.  Gangsterul descoperă ambiţia unui  destin politic care să depăşească  graniţele feudei sale din Cauzaz. Cât despre mercenarii Wagner, ei sunt întruchiparea acestei Rusii în care privatizarea violenţei   acordă criminalilor blazonul respectabilităţii.

Viitorul Rusiei va fi decis nu de poporul domesticit, ci de cei care, în toţi aceşti ani, au crescut în acest mediu dominat de patologia putinistă. Moştenirea lui Putin este acest  peisaj din care instituţiile şi societatea civilă au dispărut, spre a face loc unei sinteze redutabile de  cleptocraţie şi vocaţie criminală. Statul în stat al cecenilor şi al mercenarilor  poate deveni modelul de la care să pornească   construcţia  unei Rusii fără  Putin.

Ar fi  naiv să sperăm în apariţia  unui viitor al  Rusiei care să mai aibă ceva în comun cu  reformismul sau moderaţia. Vidul  creat de Putin  este mediul ideal  pentru proliferarea unei specii  de animal de pradă încă şi mai feroce. Reflexele lor de comportament sunt modelate de  apetitul barbariei. Grobianismul creşte  pe solul  hrănit de trecutul  infracţional.

Putin a plasat statul rus în fundătura unui impas istoric. Ceea ce poate urma este un  un interval de volatilitate evocând timpurile întunecate ce au precedat instaurarea Romanovilor, la început de secol XVII.  Dar, dincolo de cruzimea   noilor candidaţi la puterea supremă, un factor de continuitate se menţine: vocaţia expansionistă a unui  imperiu.

Iată de ce , în absenţa unei mutaţii de adâncime a statului , atât de improbabilă, pacea cu Rusia este doar un armistiţiu. Concesiile de moment sunt urmate, inevitabil, de revenirea imperialistă. Prudenţa ne obligă, aşadar, să abandonăm iluziile . Confruntarea cu Rusia este  una a duratei lungi. Rusia de după Putin nu va fi mai puţin neliniştitoare decât Rusia de acum. Îndiguirea Rusiei  este singura politică realistă a  Occidentului. Viitorul Rusiei trebuie decis de ruşii înşişi:  între barbarie şi decenţă, alegerea ultimă este a lor.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 + six =

I accept the Terms and Conditions and the Privacy Policy

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.