Marxism și Neomarxism

Ajungând zilele astea pe site la NFRN, și derulând firul postărilor, am ajuns la o prelegere pe tema din titlu (de fapt, titlul exact este Marx și Neo Marxismul).

(Apropo, tot la NFRN este azi și o apreciere despre The New Kid in Town.)

Înainte de toate, LS, autorul de la NFRN, se declară marxist; dar din acela clasic, și nu contaminat cu niscaiva modernisme, sau, feri-doamne, leninisme-bolșevisme (din alea înapoiate, necivilizate, nespălate pe picioare, știi, de-alea… rusești).

Socialist clasic-marxist până în măduva oaselor. Cred că orice om cult și civilizat ar trebui să citească „Lupta de clasă” a lui Karl Kautsky, pentru a înțelege cu adevărat ideile socialiste, și să aprindă o lumânare (sau, dacă nu e credincios, măcar o țigară…) în amintirea lui Marx, fără a cărui viață și operă nu ar fi fost posibile ziua de lucru de 8 ore, concediile plătite, votul universal și multe alte inovații sociale de care ne bucurăm azi. Totodată mă declar scârbit de bolșevism și de diversele sale ramificații, dar cu toate acestea cred că bolșevismul a fost la timpul său mai puțin nociv decât sunt acum doctrina friedmanită și totalitarismul pieței libere.

Dat fiind că recomandarea pentru a ajunge la o minimă înțelegere a lumii este Kautsky, m-a pierdut. Colegul lui de discuție, gazda prelegerii, dă semne că Marx este în primul rând filosof, și nu activist politic (sunt amândoi absolvenți de filosofie, ca IC, dealtfel…), dar LS ignoră această cheie, insistând pe vulgarizarea luptei de clasă.

Nici un moment în discuție nu apare termenul de fascism/nazism sau de imperialism.

Din aceste cauze NeoMarxismul de azi nu este văzut ca fascism.

Aceeași vână a viziunii o regăsim și la AS. Am decupat câteva fragmente care mi s-au părut semnificative:

Apropo, vădștirile de ieri (despre Omicron și a lui ceată) mi-au adus aminte refrene din tinerețe. Azi văd cu claritate cum Woodstock, flower power, rock-ul, et al., au fost neo-marxisme la vremea lor: în esență, fascism cu parfum de tineri frumoși și liberi. Frank Zappa este în întregime despre acest subiect.

UPDATE 8 decembrie 2021: un articol interesant despre stânga politică, de azi și de ieri, de aici și de dincolo. (memorare) /UPDATE

Prin urmare azi mi-a venit în minte altceva. Da, și înclin să fiu de părerea TAZmanului. Viitorul nu este comunismul, ci fascismul. Cu excepția faptului că fascismul nu este sustenabil fără combustibil.

It’s not a real black hole that’s made up of incredibly dense matter—so dense that its gravitational field traps even light. It’s a fake black hole, made up of everyone’s combined greed. It has greed at its core, and fear all around it, and it sustains itself by feeding on fear. If it can continue sucking in people, families and entire countries, it can keep the greed at its core alive, but if it can’t, then the greed will also turn to fear, and it will shrivel up and die. And I hope that when it dies all of its brain-damaged puppets will snap out of it, realize how deluded they have been, and go find something useful to do—farm sheep, grow vegetables, dig for clams…

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

One Response to Marxism și Neomarxism

  1. Edelweiss - Ivory Tower Librarian says:

    „Jumere? La litera J”

    „Fascism? La litera F”

    cum ar fi exclamat actorul Alexandru Bindea, într-un rol de bibliotecar dintr-o piesă cu numele uitat.

    Așadar în cenușa de la litera ”F” din biblioteca Alixăndriei, găsim un clipulet glumeț, dar care ne cam umple zâmbetul de amăreală.

    Inga:

    [HD] Alternate Future of Europe SEASON 1

    link:
    https://www.youtube.com/watch?v=IgmiHzmPS9k

    p.s. și mai sunt drăguțele dintr-astea. Doar căutare în canalul Youtube după cuvintele cheie ”Alternate Future of Europe in Countryballs”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

fifteen + one =

I accept the Terms and Conditions and the Privacy Policy

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.