Măreție

În contextul valului patru, am ocazia să aflu despre români cu succese. Iată cum ne arată ei ce înseamnă măreția.

Cristian Apetrei

Ferice de natiile mari. Cand spun mari, ma refer, spre exemplu la natia care a putut inmormanta in Santa Croce din Florenza pe Galileo, Michelangelo, Machiavelli si Rossini. Sau la natia care i-a putut pune laolalta in Saint Germain des Pres pe autorul Artei poetice (Boileau-Despreaux) si pe cel al Discursului la metodei (Descartes). Si am sa va rog sa remarcati simbolistica acestei fraze care ilustreaza cel mai bine spiritul francez, cu inclinatii artistice, dar in egala masura riguros si disciplinat. In fine, disciplinat e un fel de a spune. Tot la Saint Germain des Pres intra sa se roage si Sartre dupa ce isi perora discursurile ateiste la Les deux magots. Curat riguros.
Pe de alta parte, cineva imi poate da si exemplul cimitirului Eternitate de la Iasi cu Creanga, Toparceanu, Conta, Gusti intre altii. La care, in continuare, s-ar putea raspunde cu cimitirul Montparnasse unde sunt ingropati Brancusi, Eugen Ionescu, Cioran, Alexandru Istrati si Clara Haskil. Si asa mai departe.
De ce scriu asta? Din doua motive.
In primul rand, pentru ca sa punctez ca in timpul Renasterii italiene a trait ultimul mare om universal: Giovanni Pico della Mirandola. Se spune despre el ca a fost ultimul om care stia tot ce s-a scris/spus in cultura lumii (unii spun ca ultimul om universal a fost Goethe. Iar pe mine, daca ma veti intreba, am sa va spun ca ultimul om care stie tot ce a creat/facut umanitatea este Glheorghe Pliperea, expert plandemic). Pana atunci, mai existasera oameni universali, de care aproape toata lumea de pe planeta a auzit, Aristotel si altii.
De atunci insa, cu exceptia lui Pliperea, n-a mai fost nimeni capabil sa cuprinda intregul arsenal al cunosterii. Si mai ales dupa secolul XX, este evident clar ca nici macar in domenii bine definite ale stiintei si cunoasterii nu mai poate cineva cuprinde tot intregul.
Fac o paranteza, si am sa ma refer la o discutie pe care am avut-o cu Luminita chiar azi dimineata: in viata, pentru ce am facut in profesie, m-a ajutat enorm sfatul profesorului Branisteanu din perioada cand ma pregatea pentru admitere: “Nu vei da niciodata gres daca scrii exact ce se asteapta de la tine, dar vei fi intotdeauna apreciat la superlativ daca vei vedea ansamblul, pune lucrurile in context si vei face sinteza”. Ca patogenist, am facut intotdeauna sinteze. Ca cercetator, am avut ocazia sa intalnesc colegi care, uitandu-se la rezultatele dintr-un domeniu au avut capacitatea de a face sinteza lor si a ne explica tuturor ce vedem. Cei care au cea mai mica tangenta cu domeniul infectiei cu HIV, stiu ca teoria translocatiei microbiene ne-a deschis tuturor ochii sa intelegem ce se intampla de fapt. Dar mai putini stiu ca autorul ei, Danny Douek este o enciclopedie ambulanta de imunologie. Probabil ca si mai putini stiu cine a demonstrat aceasta teorie. In maimute 🙂
In al doilea rand (daca va mai aduceti aminte de unde am plecat) am scris toate astea din deformare profesionala. Dupa cum am tot scris, sunt patogenist. Una dintre modalitatile de studiu cele mai eficiente in patogeneza este sa gasesti doua modele cu evolutie complet diferita si sa le compari si contrastezi, ca sa poti intelege factorii determinanti ai fenomenelor pe care le observi.
Sa stiti ca e o metoda foarte buna. Aplicata la viata de zi cu zi, iti permite sa analizezi foarte bine fenomenele din jurul tau si sa tragi concluzii stabile intr-o lume care se misca intr-un ritm ametitor.
Asa incat, fara nici o alta introducere 😊😊😊, am sa trec la subiectul zilei de azi.
ANTIVAXERII UNIVERSALI
Fapt: 70% din populatia Romaniei a intrat in valul 4 nevaccinata
Fapt: in acest moment, Romania se confrunta cu cel mai feroce episod de infectii COVID de la inceputul pandemiei, are un numar record de spitalizari, care a cocosat deja un sistem sanitar insuficient pregatit, iar serviciile ATI sunt excedate
Fapt: in aceste zile, Romania are cele mai mari rate ale deceselor prin COVID din Europa
Fapt: oameni care pana nu demult urlau alaturi de Sosoaca, nu mai stiu cum sa le multumeasca doctorilor din ATI si sa indemne lumea sa se vaccineze
Fapt: tarile care au cele mai mari rate ale vaccinarii au cele mai mici numere de cazuri grave care sa necesite spitalizare si intubare, precum si rate ale deceselor foarte mici
Fapt: In Statele Unite (aceeasi tara), in statele in care s-a vaccinat mai mult, situatia este stabila, in timp ce in statele in care nu s-a vaccinat suficient situatia este relativ severa. Si a fost asa de ceva timp
Fapt: chiar si in tot acest context, exista in Romania o populatie noneglijabila de persoane “informate” care refuza nu doar vaccinarea,ci si sa accepte ca ne confruntam cu o problema.
Fapt: conventia de la Oviedo, in articolul 26 stipuleaza cu claritate urmatoarele: “No restrictions shall be placed on the exercise of the rights and protective provisions contained in this Convention OTHER THAN SUCH AS ARE PRESCRIBED BY LAW AND ARE NECESSRY IN A DEMOCRATIC SOCIETY IN THE INTEREST OF PUBLIC SAFETY, FOR THE PREVENTION OF CRIME, FOR THE PROTECTION OF PUBLIC HEALTH OR FOR THE PROTECTION OF THE RIGHTS AND FREEDONS OF OTHERS.”
Fapt: in marea lor majoritate, daca nu chiar in totalitatea lor, medicii antivaxxeri romani nu sunt din specialitatile care au legatura cu infectia virala si pandemia (microbiologie/virologie; boli infectioase; epidemiologie; imunologie). Din acest motiv, considerand preambulul, cunostintele lor sunt cel mult partiale, neputand constitui referinte definitive. De altfel, de-a lungul timpului in spatiul public au fost circulate aberatii de notorietate (le-am demolat una cate una in seria Eroii pandemiei, asa ca pot fi gasite acolo toate argumentele necesare)
Fapt: in general, cunostintele si respectiv referintele medicilor antivaxxeri sunt depasite in timp. Exemple: Profesorul Astarastoae citeaza ca proba a expertizei un stagiu de genetica efectuat intr-un laborator dry la o vreme care precede descoperirea PCR de catre Mullis; in argumentatia sa anti-vaxerista, profesorul Zagrean se foloseste de argumentele publicate in cartea Vanatorii de microbi, publicata initial in anul 1927. Sper ca referintele bibliografice pe care le folosea la curs profesorul Zagrean erau mai recente decat aceasta carte care clameaza ca Behring ar fi trebuit sa aiba grup control la vaccinarea antidifterica. Din doua motive: (i) 100 de ani de experienta au demonstrat fara drept de apel eficienta vaccinarii antidifterice. (ii) in zilele noastre, experienta Romaniei va intra in istorie ca exemplu de grup control la vaccinare. Or sa fie cateva zeci de mii de victime, dar asta e. In ce ma priveste, am facut cred tot ce a fost omeneste posibil ca sa nu ajungem aici.
Fapt: unii medici antivaxxeri canta complet dupa ureche. Am dat in repetate randuri exemplul “opiniilor” doamnei Oana Mihaela Secara si a “domnului” Razvan Constantinescu (ca, sorry, doctori nu mai pot sa le spun) bazate pe orice, doar pe stiinta nu. Nu am dat inca exemplul ultimei comiteri a doamnei Adina Alberts, cea despre ADN-ul mesager!!! Din pacate, ei toti au preferat ca in loc de opinii stiintifice (pe care le-au ignorat in mod repetat) sa se bazeze pe idolatria urmaritorilor de pe facebook (care in mare majoritate nu sunt din acest domeniu-stiinta/medicina-si deci iau de bune aberatiile acestora).
Si acum corolarul. Ca urmare a tuturor faptelor mentionate, si a invatamintelor doamnei Oana Mihaela Secara (inca sefa consiliului de administratie al Spitalului Judetean Bacau !!!!!) dupa audierea la colegiul medicilor postate pe pagina dumneaei, am sa emit si eu cateva opinii personale. In nume personal si nu ca doctor specialist in virologie sau profesor. Doar ca persoana:
Opinia no 1. Atunci cand in Romania se intampla ce se intampla acum, daca esti doctor si sustii in continuare ideile antivaxeriste si conspiratologice, atunci sunt patru posibilitati: (a) esti un criminal, deoarece, ca doctor, ar trebui sa stii ce inseamna o pandemie severa care a produs aproape 5 milioane de morti in lume; (b) esti complet dement si principiile acestei nobile meserii nu inseamna nimic pentru tine; (c) urmaresti o agenda politica si din acest motiv, a calca pe cele cateva zeci de mii de cadavre la care inconstienta si manipularile tale au contribuit nu inseamna mare lucru pentru tine; (d) esti inghetat in proiect si nu te poti misca de acolo, adica esti prost.
Opinia no 2. Atunci cand esti doctor sau personal medical in timpul unei pandemii ca asta si intr-o situatie epidemiologica precum cea din Romania, prin refuzul vaccinarii te autoexcluzi din aceasta breasla. Inevitabil vei veni in contact cu pacienti si fie le vei transmite virus fie il vei lua de la ei si il vei duce acasa. A sustine ca trasmiterea virusului la si de la vaccinati se face la fel ca si la nevccinati, demonstreaza doar ca nu stii carte si prin asta, la fel ca mai sus, te autoexcluzi din aceasta breasla.
Opinia no 3. Atunci cand esti doctor, foarte vocal si prezent “pe sticla” fara incetare, ca doamna Monica Popp, nu ai voie sa spui “Eu nu am crezut că vine un val 4, pentru că am văzut că nu făcea nimeni niciun fel de pregătiri. Şi am zis că asta e ca să sperie populaţia. Nici nu mi-am putut imagina. Am zis că nu poate să ştie cineva că vine valul 4 şi să nu facă nimic.” Pentru ca asta te recomanda ca bizara, dar cu consecitne nu mai putin criminale. Si atunci poate ca macar de azi inainte doamna Mama Omida Plopp va sta acasa. Nu inainte de a aparea la televiziune si a spune publicului care o asculta in extaze ce a declarat in presa. Si poate ca sa ne mai dea si un citat din Postelnicu in incheiere. Nu mai spun ca pe vremea mea, doamna Plopp era nelipsita de la toate conferintele de SIDA pe banii Pharma si ca deci cunostea suficienti infectionisti ca sa-i intrebe sau sa-i creada. Ceea ce ma lasa sa cred ca nu este chiar asa de blonda si naiva cum vrea sa para.
Opinia no 4. Atunci cand esti profesionist al sanatatii/educatiei medicale si aplauzi dementele antivacciniste ale colegilor sau fostilor studenti te plasezi in mod voluntar alaturi de alti aplaudci din istorie: cei care il aplaudau la Pitesti pe Turcanu cand iesea din celulele unde-si reeduca colegii din legiune, sau gospodinele care-i aplaudau pe minerii care desfigurau studentii pe 13 iunie 1990. Credeti ca e o comparatie suficient de plastica? Daca esti si meloman, la fel ca admiratorul Doamnei Oana Mihaela Secara, domnul Profesor Antohi, atunci eventual poti sa-ti pui in timp ce scrii felicitarile o piesa frumoasa, precum simfonia patetica de Ceaikovski. Este ilustrativa pentru atitudinea ta, iar pe durata celor 40 de minute nu vor muri de COVID decat vreo 6 romani. Probabil nevaccinati si cu comorbiditati.
Opinia no 5. Atunci cand esti cetatean si vezi ca toti conspiratologii au dat-o in bara de fiecare data, ar trebui sa intelegi ca de fapt n-are rost sa-i bagi in seama si ca ar fi de fapt mai bine sa incepi sa-i asculti pe cei care spun lucruri bazat pe o experienta de o viata si nu bazat pe feeling, interes, sau mai stiu eu ce.
Opinia no 6. Atunci cand esti un cetatean care traieste intr-o tara care se confrunta cu o criza ca cea din Romania zilelor noastre, a continua sa sustii conspiratii (nu exista virus, medicii omoara, pharma ne asupreste, Bill Gates etc etc) si sa-ti ceri drepturi si libertati intr-un profund dispret fata de drepturile si libertatile celorlalti, asta nu inseamna in nici un fel ca esti liber si vanjos. Ci doar ca esti cretin si vanjos. Sorry, daca vi se pare prea dur, am sa atenuez: “Asta inseamna ca esti complet idiot si vanjos”. E mai bine asa?
O sa va intrebati ce legatura au aceste fapte si opinii cu introducerea legata de natiunile mari. Au urmatoarea legatura: in timp ce peste tot exista si antivaxeristi si medici/cercetatori care-i hranesc cu idei conspiratologice si tampite, in alte locuri exista o massa critica de respondenti. Exista un acces mai mare al respondentilor la sursele de informare generala. Si posibilitatea ca celor care spun prostii sa li se demoleze prostiile in mod masiv, sustinut si imediat, indiferent cine sunt aceia (ex., Montagnier este laureat Nobel si toata floarea comunitatii stiintifice francize i-a demolat prostiile fara nici o retinere). In Romania, nu inteleg de ce, toata lumea asculta ce spun Nazdravaneiii. Cu rezultatele cunoscute.

Avem și pozele, care fac cât o mie de cuvinte.

Update 17.10.2021: Iacă, încă (de această dată măreția este a cititului, în sensul de cel care a citit):

Bezna. Adevarul e lung.
Mă irită, amuză, mă miră când văd oameni comentând la ce scriu cum că e “prea lung”. Prea mult pentru ei. Cere timp. Cere atenție. Cere un mic efort intelectual.
Dumnezeule mare!
Am ajuns aici. O generație dezobișnuită să mai citească, din părinți care n-au citit decât lecturile obligatorii. Cărora epoca le-a vândut minciuna asta sinistră: ține minte doar trei rânduri, și ai să te descurci.
Văd oameni care împrăștie ca oile cearșafuri de prelegeri ale altora, toate cârpite cât să arate că există ocultă, conspirație. Dar n-au rezervă să citească. Simpli răspândaci.
Alții sugrumați de 30 de ani de televizor intravenos, a căror minte s-a adaptat jurnalului de știri și/ sau discuțiilor de platou. La rândul lor, întreabă-i care e ultima carte citită, sau să-ți spună ce au reținut mai exact din ea, și n-au putea răspunde.
De ce dați crezare, de ce să dai vreun credit, unuia care face doar dovada fanatismului, dar nu și competenței?
Ce spun, ce scriu, e lung dar, medical, groaznic de scurt. Noi nu stăm cinci minute pe un text. Noi stăm șase ani în facultate, plus alți cinci (uneori mai mulți) ani în secundariat/ rezidențiat.
Vrei să iau 11 ani și să ți-i livrez în cinci minute? Nu vrei la pachet și luna de pe cer?
Tiriști și tractoriști de pretutindeni, postaci troli și oameni care greu au terminat o școală ne iau pe noi de rever. Ne vorbesc de efecte secundare. Sau adverse. Sau naiba să le pieptene. De parcă am ars candela împreună în sesiune.
Să le spui asta atrage alt val de îngurguțare. Băăi, ce atâta aroganță, nu ne mai tratați cu dispreț. Dispreț? Nu vă tratează nimeni, nici eu nici altul, cu dispreț. În fapt vă tratăm cu mărinimie și generozitate.
Pentru că ce mie mi-a luat ani de zile să înțeleg ce caut să traduc pe limba unui tirist. În ziua când am să vreau să conduc un TIR am să mă pun la dispoziția lui, să îmi explice cu vitezele și cu punctul mort.
Să înțeleg că hoarde de comentatori gândesc să se apuce de o carieră medicală? Sau doar se află în treabă, într-un simulacru de conversație.
Oamenii care vehiculează conspirații pe internet nu știu de multe ori citi. Nu știu de multe ori da primul ajutor. Nu știu opri o sângerare sau trata un cucui. Dar au să afirme ferm că ei știu adevărul despre ce e în vaccin.
Monstruozitatea asta e fără de margini. A împins oameni la groapă. Pe mulți chiar din rândul lor. Și totuși sarabanda continuă. Și totuși săgețile gloatei continuă să zboare.
Aceasta nu este civilizație. E decăderea ei.
Nu am scris, nu scriu și n-am să scriu vreodată pentru cel care nu vrea să citească. Lucrurile cer timp. Și trebuie să le dai timp. Merită să te gândești când ai ajuns să nu mai rabzi citi nici măcar cinci minute.
În insuficiența cardiacă unul din semnele majore e dispneea, lipsa aerului, când mergi. Inima obosește mai repede. Noi întrebăm pacienții “câte etaje pot urca” înainte să se oprească
Ție îți pare suficient, intelectual, că gafâi mental după 5 minute? Nu e firesc.
Nu îți place ce scriu, nu mă citi. Nu îți place cum scriu, pleacă. Nu e treaba mea că ai o minte care își pierde suflul după o minimă mișcare.

UPDATE 21.10.2021: Ah, medicii! Cât de plini de umanitate; și compasiune!

Dragii mei, bunii mei (vorba lui Mircea Albulescu), iubiții mei prieteni,
Dacă va fi (Doamne ferește să fie!) să fiți pe un pat de spital cu 40 de grade febră de la Covid, lângă voi vom fi noi, medicii și asistenții! Îmi cer scuze că vă distrug Universul dar Xena nu va fi, Superman nici atât (nu intră în fișele de post ale lor iar dacă nu e sămânță de scandal este neinteresant pentru ei…), Guvernul (ăsta sau altul) va fi tot la Palatul Victoria, alții vor fi la golf…Nu va fi nimeni să vă administreze antitermice dintre ei, să vă scadă febra până nu mai vedeți unicorni și pe străbunica mestecând Orbit, că așa reacționează sistemul nervos central la 40 de grade temperatură – fabulează. Ca și unii dintre cei de care am scris mai sus, doar că ei o fac și fără febră…
Dacă va fi (Doamne ferește să fie!) să fiți pe un pat de spital și să tușiți până rămâneți fără aer, să tușiți așa, din secundă în secundă, să știți că medicina veche dacică nu a lăsat prin tunelurile din Bucegi nici un elixir miraculos pe care să vi-l dăm, vom face tot ce am învățat vreo șase ani de facultate, plus rezidențiat, plus primariat, plus…, vom utiliza aceleași medicamente făcute de Big Pharma deși asta este o tâmpenie pentru că, nu e așa, sculptorul în rigips Sile Rigidizatorul v-a tot explicat că deține date certe privind faptul că, noi, medicii, suntem vânduți companiilor farmaceutice și că virusul nu există, informații certe pe care i le spusese lui o vară de ginere a unui socru mic din Spania… Și nu, nici Sile nu va fi lângă voi.
Dacă va fi (Doamne ferește să fie!) să fiți pe un pat de spital cu o sete imensă de aer, tot de la Covid (așa, cum se întâmplă când ai 80-85 saturație în oxigen, începi să nu ai aer și tragi greu, greu de tot de plămâni) lângă voi vom fi tot noi, medicii și asistenții! Armin van Buuren va fi bine mersi, mixând la vreun alt Untold sau prin vreo discotecă altora cum erați voi acum câteva luni, Axwell & Ingrosso se vor fâțâi prin Suedia, fără timp și fără chef să vă țină vouă măștile de oxigen… Nici fata aia mișto fără mască de la magazinul din colț cu care stăteai de vorbă despre nucleotidele ARN-ului mesager ”altoite” de oculta mondială nu va fi. Că nu ar avea de ce. Sau pentru că ea este la alt salon, în alt pat, la alt spital…
Dacă va fi (Doamne ferește să fie!) să fiți pe un pat de spital și veți vedea, deasupra capului Dvs. o față necunoscută, cu ochelari, cu vizieră și cu un furtunaș în mână, asta va însemna că medicul acela se pregătește să vă intubeze și în nici un caz nu că este un microfon și nu e nici un reporter care vă întreabă cum este cu geopolitica, cu proteinele ”spike”, cu posedații care își devorează copii în ritualuri sinistre așa cum ai aflat de la sudorul care ți-a închis balconul, cum e cu încălzirea globală, cum e cu algele verzi în pictura lui Picasso, chestii de astea pe care le-ai studiat în doi ani la seral…
Dacă va fi (Doamne ferește să fie!) să vedeți negru în fața ochilor, după asta nu va mai fi nimic. Va fi prea târziu să te gândești de ce nu te-ai vaccinat (puteai tu cumva să duci și cip-urile alea 5G și metalonucleoizii ăia din vaccin, și ce o mai fi băgat Bill Gates acolo ca să moară unii și să poată schimba el însuși șeful de scară de la S12 din Ferentari …) sau de ce măcar nu te-ai protejat cu banala aia de mască…
Veți vedea (Doamne ferește!) negru pentru că asta e culoarea sacilor. A sacilor finali. Neagră.
Vă treziți cumva dragii mei, bunii mei (vorba lui Mircea Albulescu), iubiții mei prieteni?
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

10 − eight =

I accept the Terms and Conditions and the Privacy Policy

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.