Trecutul recent

De la Starikov am aflat despre un articol în KP despre “moștenirea” lui Stalin (memorare), iar de acolo am aflat despre un articol mai vechi al KP depre Stalin (memorare). Parte din cele spuse în cele două articole le știam, parte le intuiam. Ce este important, este că au sens, spre deosebire de lucrurile din genul “este bine știut” despre Stalin, care nu au niciun sens.

Azi am dat un ochi pe la https://www.unz.com/. Mai multe articole care pun sub semnul întrebării, cu oarece argumente credibile, știința oficială despre COVID19 și al lui vaccin. De câteva zile se vorbește despre al treilea val. Dacă este adevărat că va fi al treilea val, atunci unde este efectul de “turmă” al celor două valuri precedente și al vaccinărilor recente?

Interesant că, deși numărul de cazuri zilnice de infectări a scăzut, numărul de pacienți internați la ATI este constant. Iată de la graphs.ro:

De vreo două săptămâni am citit/auzit în mai multe locuri (mai întâi la Orlov) despre ideea cum că Rusia este moștenitoarea Imperiului Mongol. Deși pare o idee surprinzătoare, are ceva sens. Știam de mult despre “dacă zgârii (în sensul de dat coaja, crusta,  la o parte) rusul, găsești tătarul”. Am observat de mult timp ochii oblici ai mai tuturor rușilor aflați în poziții de conducere. L-am auzit, recent, pe Ion Cristoiu spunând că este fascinat de Imperiul Mongol, și că citește cărți și vizionează filme pe această temă cu pasiune. Unul dintre aspectele pe care le-a observat caracteristice Imperiului Mongol este meritocrația, brutală. Da, are sens. (Desigur că, în același timp, Rusia este și moștenitoarea Imperiului Roman Creștin, așa-zis bizantin.) Ceea ce îmi vine în minte, este probabila mare minciună despre Imperiul Mongol, similară celei despre Imperiul bizantin, respectiv, despre Rusia.


BTW, mă surprind adesea gândindu-mă cum că oamenii din trecut, din trecutul apropiat, precum și cei din trecutul îndepărtat, nu au fost mai puțin oameni decât noi, modernii actuali, cu toată știința, tehnologia și gadget-urile noastre, care ne dau iluzia că suntem vârful unei evoluții. Cu siguranță că, în vremea lor, au fost exact la fel de oameni ca noi. Unii geniali, majoritatea simpli, puțini neajutorați de la natură. Bucuria și suferința lor a fost la fel cu a noastră.

Oamenii talentați au fost în toate timpurile, după cum sunt și azi. Inclusiv oamenii geniali. Ceea ce este interesant este că talentul lor nu este ereditar (decât în foarte mică măsură, aleatorie și, oricum, în diluție geometrică). Talentul și genialitatea “lovesc” ici și colo, dintotdeauna. Este sarcina societății de a le cultiva și folosi.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

eleven + seventeen =

I accept the Terms and Conditions and the Privacy Policy

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.