Trenul

Mai multe vagoane care merg legate între ele, pe aceeași linie, constituie un tren? Austria, Slovacia, EMA, Rusia, Câțu, declarația de presă, MoA.

Reporter: Bună ziua. Ungaria a cumpărat 2 milioane de doze de vaccin Sputnik, iar Cehia vrea să facă același lucru. A demarat și România discuții pentru a cumpăra vaccin rusesc sau chinezesc?

Florin Cîțu: Nu. România a avut o comunicare cu Comisia Europeană. Vom face un lucru mult mai  bun – vom încerca să producem vaccinul în România, la Cantacuzino. Am trimis o scrisoare, în urma unor întrebări adresate de Comisia Europeană, și ne-am arătat disponibilitatea de a produce vaccinul în România. Vom vedea ce vaccin va fi produs, dar aceasta este varianta pe care mergem noi.

Dacă da, încotro?

Russia’s Sputnik V vaccine is still not approved for use within the EU but that will soon happen. It could be produced relatively fast if Russia would give licenses to EU companies. Van der Leyen sent Borrell to Moscow to ask for that and to thereby save her ass.

Prin urmare, întrebarea și răspunsul Câțului se referă la tren? Mie așa îmi pare. Deși nimeni nu o spune textual…

UPDATE 12.02.2021: AS este prețuit, și slăvit, de către Ion Cristoiu. Mă duce cu gândul la zicerea: “în țara orbilor, chiorul este rege”. Articolul referit în discuție este în Cotidianul.

Întrebarea este ce au cerut și eventual primit la acest preț pipărat, UE, Josep Borrell și cei care l-au trimis la Moscova? Nu putem decât presupune; iar asta se poate realiza nu dând frâu liber imaginației, ci căutând în discursul demnitarului european, la rândul său încriptat, de la mult hulita conferință de presă comună.

În primul rând, să remarcăm că Borrell a vorbit despre cooperarea dintre Rusia și UE pe frontul luptei cu Pandemia Covid 19. În ciuda declarațiilor triumfaliste, pe acest front UE este într-o totală degringoladă. Vaccinurile pe care contează (de fapt, instrumente de inginerie genetică) nu sunt nici suficiente cantitativ nici sigure sub aspectul protecției oferite populației. Apoi, efectele economice ale crizei nu au cum fi tratate doar cu promisiunile liderilor UE, care nu au reușit să spună de unde vor fi luați banii oferiți cu atâta generozitate și cum se va relua creșterea economică pe piața UE, relativ mică, având resurse naturale puține și cu solvabilitate redusă. (sublinierea mea cu roșu)

Nu am nicio prețuire pentru AS. Pozează în cunoscător al politicii mondiale, dar nu este decât un rumân sforăitor. Cert este că Borell a vrut ceva de la ruși, iar rușii au zis niet.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

four × five =

I accept the Terms and Conditions and the Privacy Policy

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.