AN

În contextul retragerii medaliilor din cauză de penal, AN are un articol frumos; și hazliu. E scurt, așa că îl citez complet:

„Săbiile somptuoase ale unui rege efemer”

decembrie 22, 2019 Adrian Năstase

Superb acest titlu! Este vorba de săbiile lui Alexandru Ioan Cuza  recuperate de mine, la o licitatie de la Londra. Una dintre ele se află la Muzeul Cotroceni. Credeti că Iohannis stie cum a ajuns (sabia) acolo?

Iată istoria aducerii celor două săbii in tară.

In 1992, eram ministru al afacerilor externe. La un anumit moment, ambasada de la Paris m-a alertat asupra faptului că intr-o revistă din Franta („Point de vue”, din 2 ianuarie 1992) apăruse un articol in care se vorbea despre vânzarea la licitatie, la Londra, a două săbii ale domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Vânzarea era realizată de rudele indepărtate ale domnitorului, aflate in Franta. Am considerat că este de datoria noastră să incercăm să le recuperăm. Am contactat un avocat britanic, pe care l-am instructat in legătură cu licitatia si cu limitele in care putea actiona. Era vorba  de DOUA săbii, care se vindeau, cred, ca un singur lot. In final, am reusit să le achizitionăm. Licitatia a avut loc  la Sotheby’s.

Am urmărit cu atentie de la Bucuresti desfăsurarea licitatiei. Alesesem un intermediar pentru a evita tentatia din partea vânzătorului de a creste pretul, in timpul licitatiei, prin alti pretinsi cumpărători, cunoscând interesul guvernului nostru. In final, am reusit cumpărarea celor două săbii la un pret apropiat de pretul de pornire. Timpul fiind scurt, după ce, in prealabil, obtinusem aprobarea premierului Stolojan, am folosit banii din casieria ambasadei de la Londra pentru a plăti. Pretul plătit a fost de 550 000 de franci pentru sabia oferită lui Cuza de către Obrenovici si 110 000 franci pentru sabia oferită lui Cuza de sultanul Abdul-Mejid. Am adus, prin curier diplomatic, cele două săbii la Bucuresti. Una, am oprit-o la Ministerul de Externe, pentru Muzeul diplomatiei românesti, cealaltă a fost transferată la Muzeul Cotroceni.

Cea care se află la Coroceni i-a fost oferită lui Cuza de către printul Milos Obrenovici pentru că inlesnise un transport de arme prin teritoriul Principatelor, arme care veneau din Rusia. Sabia, lucrată la Viena, are un mesaj inscris pe lamă: „Amicus certus in re incerta”. Mânerul simbolizează lupta românilor si a sârbilor (leul si vulturul) cu otomanii (sarpele) iar teaca sabiei este ornată cu diamante si smaralde, având si monogramele lui Cuza si Obrenovici. Se pare că la deschiderea sesiunii parlamentare din 1863 Cuza a purtat sabia primită de la Obrenovici.

Bănuiesc că, la Muzeul Cotroceni, aceste detalii figurează in descrierea acestui simbol de demnitate si de prietenie.

Intrarea la Receptia organizată cu ocazia Zilei nationale s-a făcut prin aripa ce adăposteste Muzeul. Mă intreb dacă, acum, aflând istoria acestui obiect de la Cotroceni, Iohannis nu va dispune ca sabia să fie retrasă de la expunere?!

 

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

17 − 10 =

I accept the Terms and Conditions and the Privacy Policy

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.