Radio Erevan

Iacă, labeunu, cum ne prezintă incredibila întâmplare a scufundării unei nave militare a Flotei Mării Nordului de către o morsă. Faptul este cu atât mai de râs cu cât, nu demult, în Marea Neagră, a fost scufundată o altă navă militară rusă, de către nește oi (e drept, aflate la bordul unui vas). Ne râdem bine, dar ne ducem și la referință (dată, de această dată, de labeunu, deși nu-i prea stă în obicei). Referința e ok, adică se ferește de a fi culpabilă, dar insinuează ideea. (memorare) Tot referința ne referă la sursă. Care, ce-i drept, nu zice că s-ar fi scufundat vreo navă (ceea ce precizează și Science Alert), dar zice că a fost ceva cu nește morse: “напала на экспедиционную шлюпку”. Fiind sursă guvernamentală, nu zice exact ce s-a întâmplat, dar zice că nava își continuă expediția. Coroborând cele spuse de SA (cum că surse din grupului de cercetători – fără a fi numite-referite aceste surse – au spus că o ambarcațiune a cercetătorilor s-a scufundat în urma atacului) deducem că, posibil, o barcă de mici dimensiuni (экспедиционную шлюпку), folosită de cercetători, și nu nava militară principală, s-a scufundat. Ceea ce este credibil.

 

Cert este că flota maritimă rusă este de râs: ieri – învinsă de oaie, azi – de morsă. LOL!

UPDATE: am găsit și comunicatul Societății Geografice. (memorare) Termenul este, într-adevăr, de лодку, și nu de корабль; ceea ce confirmă faptul că a fost vorba de o barcă expediționară. Nimic deosebit!

Dacă era să fim în afara paradigmei războiului, știrea era despre activitatea Societății Geografice în zona arctică; despre reparcurgerea pașilor expedițiilor care au descoperit prima dată acele locuri; despre studiul geografiei, al biologiei, ecologiei, etc.; despre un incident “simpatic”: întâlnirea cu o morsă, care avea pui, și care, firesc, a reacționat agresiv la adresa expediționarilor; incidentul s-a soldat cu răsturnarea bărcii acestora; dar totul a fost ok în final – nici oamenii nici morsa nu au fost răniți. Uf! Dealtfel articolul Societății Geografice este în această notă, ca un fel de “jurnal de bord”, în care incidentul cu morsa este doar un incident.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ten − three =

I accept the Terms and Conditions and the Privacy Policy

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.